8. november 2019
Kmetija Rožengrunt

Ličkanje koruze

obcinski praznik hodos

Na čudovit, sončen jesenski dan smo na kmetijo Rožengrunt povabili stanovalce zunanjih enot in enot z zavoda na skupno druženje ob ličkanju koruze. Po začetni okrepitvi smo začeli z ličkanjem, ki je prineslo obilo veselja, zabave in dobre volje. Ob delu smo obujali spomine na preteklost, ko smo tudi doma pomagali pri ličkanju in drugih podobnih kmečkih opravilih. Ob zaključku smo vse pogostili z okusnim bogračem in pecivom. Pričakujemo, da se bodo podobna druženja nadaljevala v prihodnje.

8. november 2019
SVZ Hrastovec

Gledališka predstava Kopčič

obcinski praznik hodos

Tudi v letu 2019 smo v zavodu pripravili gledališko predstavo, veseloigro z naslovom Kopčič. Tako so nas v petek, 8. novembra, obiskali igralci KUD Sv. Ana. Igralci so nas s svojo igro nasmejali in navdušili. Gledališka predstava se je odvijala v viteški dvorani, ki je bila napolnjena do zadnjega sedeža, saj si je predstavo ogledalo okrog 80 stanovalcev s spremljevalci, tako notranjih kakor zunanjih enot SVZ Hrastovec. Stanovalci so bili navdušeni ob predstavi, saj so se ob komičnih vložkih v prestavi do solz nasmejali tako, da je vzdušje bilo  res prijetno.

5. november 2019
DBE Maribor

Pogovorna skupina o Bolgariji

obcinski praznik hodos

V torek, 5. novembra, je na Livadni potekala pogovorna skupina s študentom Viktorjom iz Bolgarije. Štirinajst dni je obiskoval enoto Maribor in navezal s stanovalci pristne stike, saj se je z njimi veliko družil, z veseljem so se z njim pogovarjali v angleščini. Pogovora se je udeležilo večje število stanovalcev iz DBE Maribor. Viktor nam je predstavil 15 najbolj obiskanih znamenitosti v Bolgariji, nam malo povedal, da je življenje pri njih dosti težje in revnejše. Kasneje nam je povedal  in pokazal tudi v kako slabih razmerah živijo tamkajšnji ljudje po podobnih institucijah kot je naša. Preživeli smo zanimiv dopoldan, ter se naučili veliko novega.

30. oktober 2019
SVZ Hrastovec

Ribiški piknik

obcinski praznik hodos

Sezono ribolova v letu 2019 smo zaključili z ribiškim piknikom v ribiškem domu Pesnica v Lenartu. Piknika se je udeležilo 11 stanovalcev iz bivalnih enot zavoda in 1 član iz DBE Zrkovci. Ribiči so bili navdušeni nad letnim ulovom, zato so tudi vneto pomagali pri pripravi rib za peko (paniranje rib v moki in sodelovanje pri cvrtju). Vsa dela so potekala v prijetnem, veselem vzdušju. Vsak stanovalec je želel pomagati pri pripravi in se trudil po svojih najboljših močeh. Ribe so bile odlično pripravljene, zato je pojedina trajala dokler jih ni zmanjkalo. Ob ribah se je pripravilo še nekaj čevapčičev, hrenovk in seveda tudi zelenjava ni manjkala. Kljub slabemu vremenu so se nekateri stanovalci odločili, da se sprehodijo ob potoku Globovnica do jezera. Sodelujoči stanovalci so bili z izvedbo zadovoljni in izrazili željo, da bi aktivnost naslednje leto znova ponovili.

28. oktober 2019
SVZ Hrastovec

Zaključek projekta Vključujemo in aktiviramo

obcinski praznik hodos

V ponedeljek, 28. oktobra, je v Viteški dvorani zavoda potekala zaključna prireditev projekta Vključujemo in aktiviramo, ki ga je  sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se je izvajal eno leto v zavodu. Udeleženci projekta so na zaključni prireditvi predstavili svoje avtorske literarne prispevke. Prireditev je popestril tudi kantavtor Peter Andrej, ki je uglasbil pesem naše stanovalke. Preko celega leta je nastalo ogromno literarnih in tudi likovnih del, pod mentorstvom izvajalca Orlanda Uršiča in Anje Jerčič Jakob. Vodja projekta iz Javne agencije za knjigo, gospa Mojca Bergant Dražetič je podelila potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju in zbornike. Javna agencija za knjigo je izdala zbornik z naslovom Glasovi iz gluhih tišin. Dva naša udeleženca sta pod okriljem Orlanda Uršiča izdala tudi svoja romana, na kar smo še posebej ponosni. Prireditve se je udeležilo veliko stanovalcev zavoda, prav tako Ešli Pušnik, ki je projekt kot strokovna delavka vodila do septembra. Po prireditvi je sledila pogostitev in druženje. Stanovalcem je projekt nedvomno prinesel vsaj en učinek, to pa je, da je v naših udeležencih vzpodbudil ustvarjalnost. Ustvarjalnost pa je nekaj, kar vsakega človeka navda s pozitivnimi občutki.