23. oktober 2018
SVZ Hrastovec

Osrednja slovesnost ob 70-letnici SVZ Hrastovec

70 let SVZ04

V torek, 23. oktobra 2018, je v Viteški dvorani gradu Hrastovec potekala osrednja slovesnost ob 70-letnici našega zavoda, pod naslovom različnost nas bogati. Zbrane so pozdravili direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha, ki je poudarila, da si v zavodu prizadevajo stanovalcem ustvarjati prijetno, toplo in domače okolje, hkrati pa jih spodbujati, da po svojih zmožnostih izkoristijo življenjske priložnosti. Predsednik sveta SVZ Hrastovec Mihael Cigler, se je v nagovoru zahvalil predsedniku Pahorju za dolgoletno podporo, saj je bil prav on pobudnik sprememb zakonodaje na področju duševnega zdravja. Župan Občina Lenart mag. Janez Kramberger, je izpostavil dobro sodelovanje z zavodom in vsem čestital ob jubileju in izrazil zadovoljstvo, da so stanovalci v lokalnem okolju dobro sprejeti.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je spomnil vtisov s svojega prvega obiska v Hrastovcu, leta 1974. Takrat je prišel z mamo obiskat teto, ki je bila v varstvu v zavodu, kjer so jo kljub slabim bivalnim pogojem sprejeli pridni in dobri ljudje z velikim srcem, kar ju je z mamo pomirjalo. V nadaljevanju nagovora je poudaril napredek znanosti in stroke, ki je v družbi spreminjal odnos do oseb z motnjami v duševnem razvoju se strokovnemu osebju zahvalil za dosedanje delo in zaželel vse dobro za naprej.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob koncu prireditve skupaj z direktorico SVZ Hrastovec mag. Andrejo Raduha in predstavnico stanovalcev Stanko Ačko na grajskem dvorišču posadil drevo upanja.
Stanka Ačko je ob tej priložnosti prebrala sporočilo slovenski družbi, ki je temeljila na izkušnjah stanovalcev. Nastala je z združitvijo več prispevkov stanovalcev na temo “Drugačnost nas bogati” v okviru projekta “Vključujemo in aktiviramo”, ki ga v zavodu izvajajo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS. Končno verzijo je oblikovala pesnica Kristina Kočan.
V kulturnem programu so nastopile še članice pevskega zbora La Vita, solist Jaki Jurgec in maestro Simon Robinson iz opere SNG Maribor ter igralec SNG Maribor Bojan Maroševič, ki je prireditev tudi povezoval.
Na osrednji slovesnosti so podelili tudi priznanja, ki so jih prejeli: Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor, Janez Ferencek, OŠ Voličina, OŠ Sveta Ana, Angelca Fras, Knjižnica Lenart, Občina Lenart, Občina Hodoš in Pouwel van de Siepkamp iz Nizozemske.
Po posaditvi drevesa so zaposlene s stanovalci iz DBE Maribor pripravile izjemno pogostitev za vse povabljene goste.
Ob jubileju so izdali tudi knjigo z naslovom Različnost nas bogati. Uredila jo je direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha s sodelavci, zgodovinski del o gradu Hrastovec pa sta dodala zgodovinarja dr. Marjan Toš in dr. Maja Toš.

70 let SVZ0270 let SVZ03

 

 

 

 Govori ob 70-letnici SVZ Hrastovec

Slavnostni govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Pozdravni nagovor direktorice SVZ Hrastovec mag. Andreje Raduha

Govor predsednika sveta SVZ Hrastovec Mihaela Ciglerja

Govor župana Občine Lenart mag. Janeza Krambergerja

Izjava stanovalcev slovenski javnosti, ki jo je prebrala stanovalka Stanka Ačko