2. oktober 2023 - Literarni popoldan v SVZ Hrastovec: predstavitvitev knjige Druga barva Lune

luna knjigaV ponedeljek, 2. oktobra 2023, bo ob 16. uri v Viteški dvorani gradu Hrastovec potekal Literarni popoldan s Tonetom Partljičem in predstavitvijo knjige Druga barva Lune avtorice Nataše Štandeker. Roman je prvenec pisateljice, sicer doma iz Ceršaka v Slovenskih goricah, ki ima za seboj kariero diplomirane medicinske sestre, vodenja doma starejših in doktorat znanosti s področja socialne gerontologije.

»Zgodbe, ki predstavljajo okvir romanu Druga barva lune so pisale začetek moje poklicne poti, ko sem se kot diplomirana medicinska sestra zaposlila v Zavodu Hrastovec. V tem času sem se naučila vse, kar moram o življenju v resnici vedeti,« nam je razkrila Nataša.

Knjiga je nastala pod mentorstvom Toneta Partljiča na delavnici Gremo pisat s Tonetom Partljičem v organizaciji Hiše jezikov Maribor.

Roman je tretjeosebna pripoved, kjer avtorica naslika sliko o dveh popolnih tujcih - eden je plemenita medicinska sestra, drugi pa pacient, slikar, ki se zaradi amnezije trenutno ne zaveda samega sebe. Besedilo romana je razporejeno na 46 enot - krajših poglavij. V tej zgodbi se odvija prepričljiv prikaz vsakdanjega življenja v ustanovi, namenjeni ljudem s duševnimi težavami, saj avtorica iz prve roke pozna to delovno okolje.

»Druga barva lune je zgodba, ki se je brez naslova rojevala v mojih mislih več kot 20 let. Ko enkrat stopiš skozi ta vrata, v ta grad bodisi kot stanovalec ali kot zaposleni, se ljudje, njihove zgodbe, življenje in čas v tisočih koščkih zagrizejo v dušo in tam ostanejo, za vedno.
Je zgodba, ki bi se lahko zgodila v katerikoli instituciji, v kateremkoli gradu v Sloveniji ali v tujini, kjer v gradovih še vedno živijo osebe s težkimi duševnimi obolenji in razvojnimi primankljaji,« pove Nataša in doda:

»Izpostaviti sem želela predvsem, da bi se kot posamezniki, kot skupnost in kot družba morali zavedali potenciala in dobrega, ki ga v sebi nosi prav vsak od nas, na tej ali oni strani zidov, ki nas ločujejo. V institucijah se kljub vsem težkim zgodbam, ki povezujejo ljudi v njih vsak dan vendarle zgodi veliko lepega. Morda bi se za temi zidovi znala uresničiti tudi nenavadna, prepovedana a tista čista in staromodna ljubezen, ki si je kot posamezniki globoko v sebi vendale še vedno želimo.«

Dogodek bo povezoval gospod Tone Partljič, slovenski pisatelj, dramatik, scenarist in politik, prejemnik številnih nagrad iz področja dramaturgije in literarnega ustvarjanja ter Glazerjeve nagrade za življenjsko delo. V SVZ Hrastovec so za ovtar24 dejali, da si štejejo v čast, da »se je skorajda sorojak iz Pesnice pri Mariboru, en izmed najprepoznavnejših še živečih slovenskih ustvarjalcev, katerega delo zaznamuje predvsem kritično in človeško prizadeto pisanje o času in razmerah, odločil, da s svojo prisotnostjo in aktivnostjo oplemeniti dogodek v našem zavodu.«

IŠČEMO DONATORJE ZAŠČITNE OPREME

V SVZ Hrastovec je nastanjenih 640 stanovalcev, za katere skrbi 480 zaposlenih. Trenutno v našem zavodu ni zabeleženega nobenega okuženega s COVID-19, vendar priznavamo, da s strahom zremo v prihodnost. Problematika pomanjkanja zaščitne opreme je prisotna v vseh slovenskih zavodih, ki skrbijo za ranljivejše skupine ljudi.
Vprašanje zalog zaščitne opreme je v zadnjem obdobju najbolj pereča tema slovenskega zdravstva. Kot so večkrat poudarili pristojni je potrebno posebno skrb posvetiti ranljivejšim skupinam, ki so bolj dovzetni za okužbo in tudi okrevanje. Želimo tudi poskrbeti za naše zaposlene, ki bodo v prvih vrstah pri boju zoper epidemijo koronavirusa, zato je zaščitna oprema dejansko osnova za njihovo varno in nemoteno delovanje. Zaščitne maske FFP3 imamo naročene in tudi ostalo zaščitno opremo. Hvaležno smo sprejeli donacijo 50 metrov blaga, da bomo sami pričeli šivati pralno zaščitne bombažne maske.
Iz medijev je znano, da se pojavljajo težave pri dobavi, iz dneva v dan se vrstijo zasebne pobude pri zagotovitvi prepotrebne opreme, predvsem zaščitnih mask, ki jih bomo tudi v našem zavodu krvavo potrebovali. Obračamo se na javnost in vas vljudno prosimo, če bi nam bili pripravljeni darovati razno zaščitno opremo, kot na primer:
- zaščitne maske FFP2 in FFP3,
- zaščitni pajaci iz tyvec folije,
- razkužilo za površine,
- razkužilo za roke,
- zaščitne halje za enkratno uporabo iz tyvec folije,
- kirurške maske s trakovi oziroma gumico,
- zaščitne rokavice,
- bombažno metersko blago pralno na 90°C (bombažno platno ali popelin),
- drug material.
V kolikor bi potrebovali dodatno pomoč prostovoljcev (predvsem s področja zdravstvene nege) in bi nam bili pripravljeni pomagati, vas prosimo, če nam sporočite svoje kontaktne podatke, da vas dodamo na listo prostovoljcev. Podatke pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
Tedni pred nami bodo na preiskušnjo postavili nas vse. Bomo zmogli dovolj empatije in človečnosti?
Še vedno verjamemo da. Zdaj je čas za strpnost, ljubezen in hvaležnost.

Za več informacij in ponudbe smo vam na voljo na 031 343 419 (Andreja) ali zavod.hrastovec.org.