10. oktober 2023

Iskrena zgodba o duševnem zdravju: Tone Vrhovnik Straka predstavil svoj prvenec

a
V prijetnem ambientu viteške dvorane gradu Hrastovec je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja potekala predstavitev knjižnega prvenca Si danes vzel tablete? Toneta Vrhovnika Strake. Gre za oseben in intimen zapis, v katerem pisatelj predstavi svojo zgodbo duševne bolezni in pot, ki jo je prehodil. Kot je avtor povedal, večina ljudi svoje duševne težave, identiteto in zgodovino skrije, a avtor meni, da le s pogovorom lahko premikamo stvari na boljše. Dvorano so prežemala čustva in iskren pogovor o tem, da bi morali biti vse enako sprejeti, enako ljubljeni. Dogodka sta se udeležila tudi svetovalca varuha človekovih pravic mag. Jure Markič in Ana Polutnik, predstavnica svojcev v SVZ Hrastovec in direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl. Zbrani so si bili enotni v enem: obravnavajte nas enakopravno.

Preberi več ...
6. oktober 2023

Kino pod zvezdami navdušuje že tretje leto zapored

a

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec je v sodelovanju z Grossmann fantastic film & wine festival že tretje leto zapored uspešno zaživel projekt "Kino pod zvezdami". Ta izjemna iniciativa je ponovno dokazala, da lahko tudi tisti, ki ne morejo obiskovati tradicionalnih kinematografov, doživijo čarobnost filmske umetnosti pod odprtim nebom.


Preberi več ...
2. oktober 2023

Literarni popoldan s Partljičem in avtorico romana Druga barva lune

a

Minuli ponedeljek, 2. oktobra, je v Viteški dvorani gradu Hrastovec potekal literarni večer. Nekaj minut po 16. uri je zbrane v dvorani, ki je bila polna do zadnjega kotička, najprej nagovoril Tone Partljič, ki je celoten dogodek tudi povezoval in se z avtorico Natašo Štandeker pogovarjal o navdihu, nastajanju in vsebini njenega knjižnega prvenca Druga barva lune. Ne lokacija in ne deležniki nista bila izbrana naključno. Zgodbe, ki predstavljajo okvir romanu Druga barva lune so namreč pisale začetek Natašine poklicne poti, ko se je kot diplomirana medicinska sestra zaposlila v Zavodu Hrastovec; sama knjiga pa je nastala pod okriljem delavnice Gremo pisat s Tonetom Partljičem v organizaciji Hiše jezikov Maribor.

Preberi več ...
13. september 2023

Otvoritev prenovljenih baročnih stopnic gradu Hrastovec

a

Danes smo priča pomembnemu dogodku v zgodovini gradu Hrastovec, saj je bilo uradno odprto obnovljeno severno baročno stopnišče z balustradno ograjo iz 18. stoletja. Ta dragocena kulturna dediščina je bila obnovljena s spoštovanjem do najvišjih restavratorsko – konservatorskih standardov, s čimer je gradu povrnjen njegov prvotni baročni sijaj. Otvoritve so se udeležili številni visoki gostje, med njimi Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost, dr. Aleš Musar, soprog predsednice države RS, ter mag. Janez Kramberger župan Občine Lenart. Vrednost celotne investicije je znašala več kot 200.000 evrov, 100.000 evrov sredstev je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostanek sredstev pa je primaknil tudi sam zavod. Ob tej priložnosti je dr. Aleš Musar oddelku za demenco v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec doniral interaktivno robotsko mucko, ki bo pomagala pri terapiji oseb z demenco.  

Preberi več ...
15. april 2023

Dan za spremembe

a
Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija. V SVZ Hrastovec smo aktivno izpeljali akcijo, izstopili iz okvirjev vsakdana in vsi skupaj zavihali rokave in postali prostovoljec – ka za en dan! Ustvarjali smo iz gline in iz lesa izdelovali ptičje gnezdilnice. Skupaj smo se družili in veseli. Zahvala vsem prostovoljkam, direktorju Aleksandru Gungl, strokovni vodji Tadeji Bohak, delavcem in stanovalcem zavoda.