24. marec 2023

Evropski poslanec Bogovič obiskal SVZ Hrastovec

a
Minuli petek, 24. marca, se je evropski poslanec Franc Bogovič mudil na delovnem obisku v Slovenskih goricah. Med drugim si je skupaj z direktorjem Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Aleksandrom Gunglom ogledal sodobno gradnjo novih bivanjskih enot SVZ Hrastovec in gradu Hrastovec.

Na gradbišču, kjer je tekom zadnjih mesecev zraslo sedem dislociranih bivalnih enot, sta se Francu Bogoviču in Aleksandru Gunglu pridružila župan Občine Lenart Janez Kramberger in izvajalec Marjan Bračko. Hiške, ki bodo sedemdeset stanovalcev sprejele v prihodnjem letu, bodo omogočile, da se bo pospešila izpraznitev gradu Hrastovec, hkrati pa bodo stanovalcem in stanovalkam omogočeni kvalitetnejši bivalni pogoji. Moderne smernice deinstitucionalizacije namreč narekujejo, da se takšni zavodi selijo v manjše enote, ki pomenijo bolj domače, gospodinjske skupnosti. Gungl se je ob tej priložnosti z Bogovičem posvetoval, kako povezati gradnjo omenjenih bivalnih enot z evropskim projektom pametnih vasi za razvoj podeželja.

Nadalje so se direktor zavoda, evropski poslanec in župan občine odpravili še na ogled gradu Hrastovec, kjer že potekajo obnovitvena dela baročnega stopnišča. Bogovič si je z zanimanjem ogledal viteško dvorano in notranjost gradu, ki je v dobrem stanju. Tako lokalna skupnost kot trenutni upravljavec si želijo, da se urejenost gradu ohrani tudi po izselitvi stanovalcev SVZ Hrastovec, pri čemer bodo potrebovali pomoč tako države kot tudi Evrope. Franc Bogovič je podprl predloge o namenitvi določenih oddelkih gradu v turistične namene oziroma za nastanitvene dejavnosti po izselitvi zavoda.