Splošna navodila SARS-CoV-2 (COVID-19)

Do 3. aprila 2020 v našemu zavodu ni bilo nobenega potrjenega primera, ampak epidemije še ni konec. Zavedati se moramo, da smo v tej fazi vsi zaposleni v zavodu tisti, ki ogrožamo in lahko okužimo naše stanovalce, če dosledno ne upoštevamo vseh navodil. V zvezi tega smo naredil še kratek in za vse vas koristen povzetek:

1. Izven delovnega časa prosim, da ostanete doma in upoštevate vsa navodila.
2. Ko so izhodi nujno potrebni (nakup, točenje goriva) se prosim zaščitite in ohranite socialno distanco minimalno 1,5 metra.
3. V službo ne prihajajte, če imate znake okužbe zgornjih ali spodnjih dihal (nahod, kihanje, bolečine v grlu, kašelj, povišana temperatura), obvestite ambulanto, svojega izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča. Povejte, da ste zaposleni v socialno varstvenem zavodu in ravnajte po njegovih navodilih.
4. Če se vam prej omenjene težave ali simptomi pojavijo med tem, ko ste v službi, pa si takoj namestite zaščitno masko, če je nimate nameščene, obvestite svojega nadrejenega in takoj zapustite delovno mesto, brez, da se pri tem zadržujete ali dokončujete začeto delo.
5. Razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih je izrednega pomena.
6. Z zaščitno opremo ravnajte pravilno, da bo varno, racionalno in v skladu z navodili. Kot veste, se navodila spreminjajo, zato jih upoštevamo in po potrebi tudi prilagajamo v skladu z možnostmi in kapacitetami, s katerimi razpolagamo.

POMEMBNO!

1. Spremljanje koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19)

2. Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

POIMENOVANJE:
V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

1. Epidemija COVID-19

2. Koronavirus - NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-za-strokovno-javnost

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-zdravstveni-delavci

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-epidemiologi

3. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca-Maribor

https://www.zd-mb.si/koronavirus

https://www.zd-mb.si/koronavirus/zobozdravstvo

Trenutne razpoložljive informacije o COVID-19 kažejo na to, da se virus širi kapljično, preko onesnaženih površin, kot tudi med tesnimi stiki z okuženimi bolniki s tem virusom. V naše telo virus pride preko ustne, nosne in očesne sluznice. Glede na to, da so virus našli tudi v blatu obolelih, se virus morda širi tudi preko prebavil. Zato je najbolj pomemben ukrep za preprečitev okužbe varnostna razdalja oz. socialna distanca vsaj 1,5 metra, higiena kašljanja, kihanja, kot tudi dosledna higiena umivanja rok. Informacije o higieni kašljanja in pravilnega umivanja rok najdete na naslednji povezavi:

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.