Pralnica

V pralnici se dobro zavedamo, da je naša glavna naloga oskrba stanovalcev s čistim perilom, ki je ena izmed nalog institucionalnega varstva. Poleg oskrbe s perilom se vsakodnevno trudimo v delovni proces vključiti tudi stanovalce in s tem osmisliti njihovo bivanje in življenje v zavodu ter krepiti lastne sposobnosti in zadovoljstvo. Veliko nam pomeni tudi prispevek k urejenemu zunanjemu izgledu stanovalcev.

Eno izmed pomembnih načel, ki jih v pralnici dosledno upoštevamo, je skrb za okolje. Z dobro organizacijo dela in učinkovitim razvrščanjem, polnjenjem in racionalnim, nizkoenergijskim pranjem (iz 90 na 75°) prispevamo k nižanju stroškov in manjšemu onesnaževanju okolja.

Pri delu v pralnici moramo upoštevati čiste in nečiste poti, uporabo zaščitnih sredstev (obleka, rokavice, očala, maska, zaščita za čevlje, čistilne robčke...) V sodelovanju s higieničarko so oblikovani razni postopki v zvezi z ravnanjem s kužnim perilom, prav tako pa s čiščenjem pralnice.

V pralnici je zaposlenih 13 pralcev, vzdrževalec, ki opravlja prevoz perila in hišnik, ki dela tudi v vzdrževalni službi.

Delo poteka v dveh izmenah od ponedeljka do sobote in prav tako tudi ob praznikih.

Dnevno oprana količina perila znaša 2,5 t, pri čemer je potrebno poudariti, da ta raste iz dneva v dan.